Selecteer een pagina

Met de crisis zijn er steeds meer werknemers met geldproblemen. Werkgevers krijgen steeds meer te maken met werknemers die geldproblemen hebben en soms al een loonbeslag hebben. Dit betekent voor de salarisadministratie extra werk en voor u als werkgever dus extra kosten. Veel meer mensen krijgen nu te maken met loonbeslagen, maar als werkgever wil je dat je werknemer productief blijft, zijn gedachten kan focussen op waar hij voor aangenomen is.

Werknemers met geldzorgen hebben vaak last van concentratieproblemen, irritaties, stress, depressiviteit, slaapproblemen en allerlei lichamelijke klachten zoals rugpijn en hoofdpijn.

Dit kan tot gevolg hebben:

  • een lagere productie.
  • verminderde kwaliteit, irritaties op de afdeling.
  • kans op diefstal of fraude.
  • een verzoek om een voorschot op het salaris.
  • ziekteverzuim
  • uiteindelijk soms uitval voor langere tijd.

Dit kost een bedrijf behoorlijk wat geld.

Onderzoek van het NIBUD1 heeft uitgewezen dat financiële problemen bij werknemers een hoge kostenpost zijn voor werkgevers:

79% van de bedrijven heeft werknemers met financiële problemen. 75% heeft te maken met loonbeslagen, die ieder minimaal een uur verwerkingstijd kosten. Verlies aan productiviteit van de werknemer wordt op minimaal 20% geschat. Daarnaast zien werkgevers veel ziekteverzuim en verzoeken om voorschot op het loon. Nibud adviseert bedrijven preventiebeleid te ontwikkelen om hogere kosten te voorkomen.

Niet elke medewerker is in staat om zelf aan te geven dat een situatie zoals in bovenstaande tekst te lezen is, problemen veroorzaakt. Het inschakelen van een budgetcoach hoeft daarom niet alleen op aangeven van de medewerkers zelf of door een werkgever, maar kan ook naar aanleiding van het advies van een Arboarts. Een vast patroon moet doorbroken worden om te voorkomen dat de uitgaven de inkomsten gaan overstijgen en dat vraagt veel van het aanpassingsvermogen.

Als werkgever kunt u uitval voorkomen door uw werknemer met geldproblemen te helpen grip te krijgen en te houden over de eigen financiële huishouding . U kunt daarmee bereiken dat gedwongen schuldhulpverlening achterwege blijft en de werknemer zijn zelfrespect en motivatie behoudt. Dit komt de productiviteit van de werknemer ten goede.

InnerKom  kan hierbij helpen.

InnerKom helpt de werknemer bij het op orde krijgen van zijn huishoudboekje en bij het opzetten van een financiële planning waarin schulden worden voorkomen of afgelost en weer ruimte komt voor sparen en leuke dingen. Daarnaast kunnen er workshops gegeven worden Tijdens zo’n workshop kan financiële bewustwording worden gecreëerd bij een groep medewerkers.

Werknemer:
Bent u werknemer en wilt u hulp? Neem gerust contact op zodat er eventueel samen in overleg kunnen gaan met uw werkgever.

Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden die InnerKom voor u en uw werknemers kan bieden. U kunt mij bellen op telefoonnummer 06 – 41034793 of neem vrijblijvend contact op.

1 NIBUD ism DIVOSA: Financiële problemen bij werknemers grote kostenpost voor